Veikla Apie mane Projektai Kontaktai

Skaitiklių nuskaitymo įrenginys

Darbe skubiai prireikė nuskaityti keletą šilumos apskaitos skaitiklių (SKS-3 ir ZL-6351). Kadangi sandėlyje tam neturėjome reikiamos įrangos, o perkant per viešuosius pirkimus reikiamos įrangos gavimas užtrunka ilgą laiką, nusprendžiau sukonstruoti skaitiklių duomenų nuskaitymo įrenginį savo jėgomis, kuris lygiagrečiai skaitys du šilumos skaitiklius ir perduos duomenis į valdymo sistemos pramoninį valdiklį.

Šioje schemoje pavaizduotos sukonstruoto įrenginio duomenų nuskaitymo ir perdavimo galimybės:

Duomenų perdavimo schema

Sukonstruoto mikroprocesorinio įrenginio plokštės vaizdas iš arčiau:

Skaitiklių nuskaitymo įrenginys

Didžiausia problema skaitiklių nuskaityme yra ta, kad gamintojai dažnai slepia komunikaciniais protokolais perduodamų duomenų paketo išdėstymą, matuojamų reikšmių daugiklius, duomenų saugojimo registrų išdėstymą ir užklausų žinučių formavimą, nors ir deklaruoja kad atitinka vienokį ar kitokį komunikacinį protokolo standartą. Pateikiamose kartu su skaitikliais (ypač lietuvių gamintojų) instrukcijose tokios informacijos dažniausiai nebūna.

SKS-3 skaitiklio nuskaitymui pasirinkau RS-232 prievadą dėl paprastos fizinio lygmens schemos surinkimo. Duomenų paketas nuskaitomas M-bus protokolu, korio programinę biblioteką ir duomenų atkodavimą teko susiprogramuoti pačiam panaudojant „reverse engineering“ įgūdžius (po ilgo naršymo internete pavyko surasti duomenų paketo atkodavimo užuominas).

ZL-6351 skaitiklio duomenų nuskaitymo aprašymą radau instrukcijoje. Jis duomenis siunčia tik RS-323 prievadu ir gali dirbti „spausdintuvo“ arba atsakymo į užklausas režimu. Kadangi duomenų paketas gaunamas nekoduotu tekstu, tai liko tik išsikarpyti iš tekstinės eilutės reikiamas vietas.

Į valdiklį apadoruotus duomenis perduoti pasirinkau irgi per RS-232 prievadą, kadangi atstumas buvo nedidelis ir kaip tik buvo laisvas šis prievadas valdiklyje.

Įrenginį konstravau turintį daugiau funkcijų nei reikėjo. Pridėjau papildomai RJ45 prievadą prijungimui prie kompiuterinio tinklo, kuris veikia TCP protokolu ir perduoda duomenis analogiškus perduodamiems per RS-232 į valdiklį. Per šiuos abu prievadus duomenis galima skaityti lygiagrečiai vienu metu.

Taip pat patobulinus mikroprocesoriaus programą galima aktyvuoti duomenų siuntimą WiFi arba Bluetooth technologijomis, o papildžius schemą reikiamais elektronikos moduliais duomenis galima perduoti 2G, 4G(LTE), NarrowBand, LoRa ir kitais bevieliais ryšiais.